WordPress Hosting
WordPress hosting er et af de spørgsmål jeg får rigtig tit, ja næsten hver dag, og det er forståeligt da det jo er en vigtig del af din wordpress hjemmeside, det skal bare virke fra start og det kan være dyrt at gå på kompromis.
Herunder vil jeg prøve at komme ind på nogle af de elementer jeg synes er vigtige.
Som udgangspunkt bør du vælge en server som er så tæt på dine kunder som muligt.
Dvs. er dine kunder danske, skal du vælge en server i danmark eller tæt på, og ikke i USA, eller kina fordi det er 30 kr. billigere.
Helt kort; jo tættere serveren står på dine kunder/besøgende jo bedre er det...
Kan jeg starte med en billig delt (shared) hosting?
Mit svar er altid, "Det kommer an på"....
Hvor store ambitioner har du? Og hvad vil du tilbyde dine besøgende?
Det er sådan med shared hosting at du ved aldrig hvornår der er overfyldt på serveren, det kan gå udemærket i en periode, men pludselig er serveren overbelastet, og dit website loader pludselig på 10 sek, istedet for 2 sek, og dine besøgende bliver irriteret og smutter inden du overhovedet har fået præsenteret dine ydelser/produkter eller indhold.
Jeg oplever også at kontrolpanelet loader langsomt hos de billige webhoteller, fordi der er simpelthen skruet ned for resurserne, og i mange tilfælde er tiden du bruger langt mere værd end det du betaler for en bedre hosting.
Når det så er sagt, og hvis du ikke har budget til at købe en bedre hosting end ca. 20 kr. pr måned som det typisk koster i skrivende stund, så vælg et webhotel hvor du kan opgradere til noget bedre, blot ved at sende en mail, eller ringe og sige du er klar til en bedre løsning, så du ikke skal til at flytte hele din installation, database & redelegere domænet, hvor der kan gå meget galt undervejs, hvis man ikke har prøvet det nogle gange før.
Jeg har gennem årene prøvet næsten samtlige webhoteller på både egne sider og gennem kunder, så jeg har prøvet rigtig mange forskellige webhoteller, og du skal få mine bedste råd og en forklaring herunder.
Funktioner, kompetence og verdens bedste support.
Jeg anbefaler siteground, hvor jeg naturligvis også selv har min hjemmeside hostet. Der er ingen der kan måle sig med dem, hvis du spørger mig.
Jeg har personligt aldrig oplevet så hurtig og kompetent support. De har live chat 24/7, og de er enormt kompetente til at løse problemer og spørgsmål. Nogle gange kan det være nødvendigt at oprette en ticket til supporten hvis live chat ikke kan løse det, og her svarer de inden for 10 - 15 min. på alle henvendelser, det er helt uhørt nogen kan gøre det så hurtigt, og det er altså også aften og weekends 24/7. Hvor vigtigt er det for dig at du kan få løst evt. problemer med din hjemmeside inden for 10 min.?
Opret et test område til din hjemmeside med et klik
En af de funktioner hvor de virkelig skiller sig ud er deres "Staging" tool. Et værktøj hvor du med et klik kan oprette et test område til din hjemmeside, hvor du kan lave ændringer inden du lægger dem ud på "Live" versionen af dit website. Det kunne f.eks være du lige ville teste alle opdateringer virkede, eller du vil prøve nye plugins, eller ændre designet etc.
Mange er "bange" for at lave opdateringer fordi de er usikre på om hjemmesiden går ned, og så ikke kan få den igang igen, sådan lige med det samme hvis noget går galt, med sitegrounds staging tool kan du teste det inde du gør det på "live" versionen af din hjemmeside, se med her:
Jeg spare personligt meget tid alene med denne funktion, og jeg vil idag ikke vælge et webhotel som ikke har denne funktion.
Jeg tænker hvem har ikke brug for at teste opdateringer let, uden at risikere noget på live domænet?
Hastighed og loadtid
Hastigheden er også et vigtigt element på din hjemmeside, og også noget som søgemaskiner som google og andre lægger vægt på. Brugeroplevelsen er bare bedre når det loader hurtigt. Her tilbyder siteground et specielt udviklet caching plugin til WordPress og deres servere, som er let at installere og virker problemfrit.
Samtidig kan du aktivere cloudflare som er et server netværk som cacher din side på 23 servere og automatisk tager indholdet fra den server som står tættest på den besøgende, og samtidig også har et lag af sikkerhed hvor hjemmesiden løbende overvåges.
Når du opretter din webhotel host siteground kan du vælge 3 lokationer af datacentre så du vælger naturligvis det som står tættest på dine besøgende.
Gratis oprettelse af ssl certifikat
SSl gør at du kan kører din hjemmeside via http"S". Så du får den grønne bar ved din url. Google vil fra oktober 2017, vise om din hjemmeside er sikker i søgeresultaterne, og det er efter min mening et must at have idag.
På mange webhoteller tager de op til 5000 kr for sådan et certifikat, men siteground har gjort det let så man med et klik via cpanelet kan installere et certifikat via lets encrypt, og det fungerer super godt.
Backup af hjemmeside
Backup er simpelthen et must, alle der har prøvet og få spoleret flere (hundrede) timers arbejde ved hvad jeg mener.
For mit eget vedkommende er jeg kommet dertil jeg ikke gider externe plugins og lign. til backup. For at få noget der virker ordentligt koster det lidt, og så kan man ligeså godt have et bedre webhotel. Jeg mener iøvrigt også det er en webhost opgave at tage sig af den slags. Så man med få klik kan tage backup af hele hjemmesiden, og også genskabe hjemmesiden igen f.eks 30 dage bagud.
Siteground tager automatisk backup af din hjemmeside, og alt efter hvilken pakke du vælger kan du selv restore hjemmesiden igen, hvis noget skulle gå galt, eller få hjælp af dem til det gennem deres support.
Når du vælger webhotel er backup noget du skal indregne, igen kan undvære backup, så hvorfor ikke vælge et webhotel hvor der er styr på det?
VPS hvis du vil have den hurtigste løsning
VPS står for virtuel private server, og det betyder du har ressurser helt for dig selv, på din egen virtuelle server i skyen. Fordelen ved at have den host siteground er at de står for indstillinger, sikkerhed og du har fri support. Der er rigtig mange indstillinger på en server, hvis man selv skal sætte det op, grunden til jeg har valgt at have min VPS hostet hos siteground er at de har optimeret serveren til WordPress, så det går så hurtigt som muligt, og at de tager sig af alt de tekniske med selve serveren.
Nu bliver det en anelse nørdet...
Der findes mange forskellige php handlere, som er den funktion der læser koden på dit website fra serveren. På din VPS + WordPress Booster, får du den hurtigste som er fast cgi til WordPress. Mange webhoteller bruger f.eks SUphp, og fast cgi læser simpelthen koden 10 gange hurtigere, og i sidste ende betyder det naturligvis hurtigere loadtid af hjemmesiden.
Opdatering af hardware
En kæde er ikke stærkere end det svageste led. I WordPress hosting sammenhæng gælder det samme. Hvis en hosting udbyder kører på gammel hardware, kører hjemmesiderne derpå langsomere.
Siteground skriver at når de opgradere hardware gælder det alle kunder, hvor andre kun opgradere nye kunder.
Lad os sige du har været hostet et sted i 5 år, og du stadig kører på den samme server, det svare til at sidde og arbejde på en 5 år gammel computer som er forældet, det er klart at det går langsommere end på en sprit ny, med ny og bedre hardware.
Konklusion
Det kan være dyrt at vælge en billig løsning, fordi du har brug for backup også, og inden du har købt det ved siden af rammer du prisen alligevel.
Med et klik opretter du en kopi af din hjemmeside på et test område hvor du frit kan teste opdateringer etc.
Eneste "ulempe" er vel de ikke snakker/skriver dansk men engelsk.
Har du brug for hjælp til at komme igang, er du velkommen til at kontakte mig.
Se mere og køb webhotel
Kender du nogen som gør det bedre, eller er der noget jeg mangler, skriv din kommentar herunder.
10 Kommentarer
God artikel! Jeg kan også klart anbefale Gigahost. De er updateret med de seneste scriptsprog, database og deres server er placeret i København - hvilket vil være en fordel for ens danske hjemmesider.
Hej Jonathan, Gigahost er udemærket og kører godt med wordpress, men det er også shared hosting, så hvis man har brug for stor ydeevne, ja så skal man finde et andet sted. Dbh Morten.
Hej Morten Hvad nu hvis man bare gerne vil ramme bredt i både USA, Europa og Asien, hvor bør man så blive hosted? VH Allan
Hej Allan, Det er lidt mere kompliceret, og det kommer an på om du har forskellige domæner på forskellige sprog, eller du har samlet det på et domæne med multilanguage. Det er flere løsninger, du bør kontakte din hosting udbyder for at finde den bedste løsning i dit tilfælde. Dbh Morten.
Hej Morten Jeg er nybegynder i WP - men skal i gang inden for kort tid. Jeg har allerede en hjemmeside der skal laves om til WP. Den er på dansk - så det er der ikke det store i. Derudover skal jeg i gang med 2 yderligere sites. Det ene er et internationalt site med visning af mine nye designs - samt med link til forhandlere. Site skal være på flere sprog. Det andet er et nyt "sportscamp-projekt" i udlandet. Dette henvender sig primært til skandinaviske kunder (danske, svenske og norske kunder). Hvilken host kan du anbefale? Mvh. Michael
Hej Michael, I Norden vil ovenstående hosting kunne bruges, evt. med CDN. Tag en snak den med din hosting udbyder, de vil kunne anbefale dig hvad er bedst i hvert tilfælde. Dbh Morten.
Hej Morten Tak for endnu et godt blog-indlæg. Let forståligt og meget brugbart, også for os der ikke ved så meget om hosting. Super video. Staging - en funktion jeg helt sikkert vil komme til at bruge. Tak for god info. Venlig hilsen Karin
Jeg startede selv ud med shared hosting og det var fint for mine behov dengang men som du siger det 'kommer an på' hvor stor din side bliver. Min side voksede rimelig hurtigt og blev derfor nødt til at skifte til en dedikeret host.
Hej Morten God artikel. Har lige snakket med Siteground og har valgt en GooGeek løsning til vores woocommerce shop, som loader a h....til. Det bliver spændende at se om de så også kan leverer det der skrives. Men selv google kommentere vores loadtid...Så skal der gøres noget ved det. Og så er det ligegyldigt om ens hosting hedder Prohotel 2 eller 3, det er ikke ret hurtigt.
Hej Torben, Hvis det er et frontend problem, kan jeg anbefale jer at tage et kig på f.eks gtmetrix.com og tool.pingdom.com, det er begge gode værktøjer til at se hvad der loades og hvad kan optimeres. Selv ikke den bedste webhost kan loade 200 request og 10 mb data hurtigt, så det kræver også at man selv har optimeret sit indhold. Nu har du valgt siteground så har du et godt fundament at bygge på. :-)